Je bevindt je hier:
FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Vrijwilligers

Ik ben 60+, kan ik nog wel mee?

Vanaf 18 jaar is iedereen meer dan welkom deel te nemen aan onze reizen. Het is belangrijk om zelf van te voren je capaciteiten goed in te schatten. Houd er vooral rekening mee dat je vaak te maken krijgt met hoge temperaturen en andere werkomstandigheden dan je in Nederland gewend bent en natuurlijk een hele andere cultuur.

Ik ben 16 of 17 jaar, kan ik ook individueel vrijwilligerswerk doen?

Om deel te nemen aan de individuele vrijwilligerseisen hebben wij een minimale leeftijd vastgesteld van 18 jaar. Ben je jonger dan 18 jaar mag je deelnemen aan deze reizen als je samen met een ouder iemand reist.
Nou zegt leeftijd ook niet alles dus als je 16 of 17 jaar bent nodigen we je graag uit bij ons op kantoor met een van je ouders om samen te bekijken wat het beste bij je past.

Moet ik als vrijwilliger aan bepaalde eisen voldoen?

Het is belangrijk dat je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je moet jezelf goed kunnen aanpassen in een andere omgeving en openstaan voor de andere cultuur. Ook is het van belang dat je zelfstandig, flexibel en creatief bent.

Voor reizen naar Costa Rica, Guatemala, Nicaragua en Peru is een minimale basiskennis van Spaans vereist. Heb je deze niet, dan kun je voorafgaand aan je werkzaamheden een of 2 weken Spaanse lessen volgen op de bestemming.


Voor sommige projecten bv medische projecten gelden opleidings of ervaringseisen; niet meer dan logisch toch?

Ik spreek geen Spaans, is dit een probleem?

Voor alle projecten in Costa Rica, Guatemala, Nicaragua en Peru is een minimale basiskennis van Spaans vereist. Heb je deze kennis nog niet, dan is het leuk om voorafgaande aan je vrijwilligerswerk een of twee weken Spaanse les te volgen op de bestemming. Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn. De kosten bedragen ongeveer 125 tot 175 euro per week voor 4 uur priveles per dag.

Projecten

Wat voor soort projecten hebben jullie?

Wij werken samen met lokale en kleinschalige projecten. De projecten variëren wat betreft de inhoud.
Alle projecten worden gedreven door lokale Stichtingen die langer dan 3 jaar bestaan en een lokale staf hebben. Ze zijn dus niet afhankelijk van vrijwilligers. Je kan meedraaien in sociale projecten zoals een school, weeshuis of creche, bouw en klusprojecten, ecologische projecten of projecten met dierverzorging, sportprojecten en economische projecten rondom ondernemerschap en fair trade. Ook met speciale ervaring of een speciale achtergrond bijvoorbeeld medisch of paramedisch kan je bij ons aan de slag.
Laat ons weten wat je voor ogen hebt dan zoeken wij daar een passende partner bij.

Hoe worden de projecten geselecteerd?

De landen die in ons aanbod worden opgenomen worden eerst bezocht door een van onze medewerkers. Er worden contacten gelegd met verschillende organisaties van vanuit deze contacten gaan wij op zoek naar leuke en geschikte projecten om mee samen te werken.
Daarna zijn onze landencoordinatoren onze ogen en oren. Zij voeden ons met informatie en zorgen voor jouw wel en wee als je eenmaal daar bent.

Weeshuistoerisme?

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het zogenaamde weeshuistoerisme. Het werken met kwetsbare kinderen daar door vrijwilligers zou schade opleveren aan de kinderen en/of een inkomstenbron zijn voor kwaadwillende mensen.
Commundo is van mening dat vrijwilligerswerk zinvol moet zijn voor zowel de vrijwilliger als de lokale bevolking en uiteraard geen schade mag berokkenen.
Voor alle projecten geldt:

  • Wij selecteren projecten waarin vrijwilligers NOOIT de directe taken van de lokale staff van een project zullen overnemen of vervullen.
  • Er zijn niet meer vrijwilligers dan nodig tegelijk aan het werk op een project. Onze lokale partenr is hierin leidend en niet de behoefte of vraag van de vrijwilligers of van ons.
  • Er zijn een tweetal kleine weeshuizen waar wij mee samenwerken. Deze zijn 100% betrouwbaar en geven zelf aan dat zij graag vrijwilligers op een aantal taken willen inzetten. Wij luisteren in deze dus eerder naar de lokale staff met haar eigen verantwoordelijkheid dan naar Nederlandse deskundigen die zaken vanuit een puur westers perspectief zien.
  • Wij vragen dus ook alleen om een VOG als onze partner daar naar vraagt.
  • Wij bereiden vrijwilligers voor op hun vrijwilligerswerk en maken ze duidelijk wat wel en niet gewenst is.

Zijn alle reisbestemmingen wel veilig?

Alle Commundo reisbestemmingen zijn met zorg uitgekozen. Je draagt natuurlijk wel een stuk eigen verantwoordelijkheid. Gebruik je gezonde verstand en doe geen gekke dingen. Zoek in je eentje geen afgelegen plekken op en ga ‘s avonds niet alleen over straat. Luister ook naar de aanwijzingen van de coordinator.
Natuurlijk is het goed om je te informeren over de veiligheid in een land. Neem daarvoor ook altijd contact op met ons. Wij kennen de lokale situatie en zijn op de hoogte van de actuele stand.
Soms zal je merken dat je omgeving angstig is over jouw plannen, ook omdat de kranten vol staan met enge verhalen over jouw bestemming. Probeer je daardoor niet te laten beinvloeden en op ons te vertrouwen. Wel is het handig om als je aankomt het thuisfront even op de hoogte te stellen en houden.

Hoe zijn huisvestiging en eten geregeld?

Huisvestiging is bij alle reizen inbegrepen. Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je bij een gastgezin of een vrijwilligershuis. Of maaltijden zijn inbegrepen verschilt per project, dit staat verder aangeven onder het kopje project.

Hoeveel uur per week werk ik?

Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat je 5 dagen werkt en 2 dagen vrij bent. Hou er rekening dat je gaat werken in vaak tropische landen, hier kan het erg heet worden en het werktempo ligt er anders dan je hier misschien gewend bent. Je begint vaak vroeg in de ochtend wanneer de temperatuur nog niet zo hoog ligt. Er wordt niet van je verwacht dat je non-stop kei hard aan het werk gaat en jezelf helemaal uitput. Het gaat er ook vooral om dat je alle indrukken op je in laat werken en geniet van het werk dat je doet.

Kan ik ook bij meerdere projecten vrijwilligerswerk doen?

De combinatie van vrijwilligerswerk bij verschillende projecten is mogelijk. Wanneer de projecten bij elkaar in de buurt liggen kun je er ook voor kiezen om een aantal dagen in de week bij het ene project te werken en een aantal dagen bij het andere.

Kan ik ook korter of langer dan 4 weken vrijwilligerswerk doen?

Al onze programma`s worden op maat gemaakt. Je kunt er dan ook voor kiezen om langer of korter dan 4 weken te blijven. Vaak raden wij een minimaal verblijf van 3 weken aan om op deze manier te zorgen voor het beste resultaat.

Kan ik ook samen met iemand anders vrijwilligerswerk doen?

Dit is altijd mogelijk. Je kunt er ook voor kiezen om samen met een partner naar dezelfde bestemming te reizen maar voor een ander project te gaan werken. Je kunt dan toch in het zelfde gastgezin of vrijwilligershuis verblijven. Wil je samen op reis maar heb je niet dezelfde interesse dan is dit de ideale oplossing. Vanaf 6 personen kunnen wij een speciaal programma voor je samenstellen ook kan je je vrijiwlligerswerk dan combineren met een leuke rondreis na afloop. Een uniek en waardevol idee voor een jubileum, jaarclub of familiereis.

Hoe lang van te voren moet ik mij aanmelden?

Omdat er voor de meeste bestemmingen vaccinaties vereist zijn is het aan te raden om je minimaal 4 tot 6 weken van te voren aan te melden voor je vrijwilligerswerk. Hoe langer van te voren je jezelf aanmeldt, hoe meer tijd wij hebben om te zorgen dat jouw vrijwilligerswerk helemaal aangepast is aan jouw wensen.

Hoe is de begeleiding ter plekke?

Op elke locatie is er een lokaal aanspreekpunt aanwezig. Vaak zijn dit Nederlanders die beide culturen kennen en met veel passie praten over hun nieuwe vaderland. Zij zijn er om voor je te zorgen, ook op momenten dat je je niet zo lekker voelt omdat je ziek bent of als je iets leuks wil doen in je vrije tijd. In noodgevallen kun je hier altijd terecht. Bij de projecten is er een projectcoördinator aanwezig wie je zal begeleiden tijdens je werkzaamheden.

Wat kan ik van Commundo verwachten als er iets gebeurt?

Mocht er tijdens je vrijwilligerswerk iets gebeuren dan kun je altijd contact opnemen met jouw lokale Commundo contactpersoon. Deze zal samen met jou op zoek gaan naar een oplossing. Mocht je er niet uitkomen of eerder naar huis moeten dan zullen wij jou vanuit Nederland hulp bieden. Mocht er in je thuisomgeving iets gebeuren terwijl jij op reis bent dan kunnen de thuisblijvers in geval van nood contact met ons opnemen.  

Verzekeringen

Kunnen jullie ook een (reis)verzekering voor me afsluiten?

Ook dit regelen wij voor jou. Omdat een Commundo reis net even anders is dan een gewone reis, is het van belang dat je goed verzekerd op reis gaat.
De meeste gewone reisverzekeringen bieden onvoldoende dekking m.b.t. vrijwilligersreizen. Kijk voor meer informatie bij verzekeringen.
Commundo is reisagent van de Europeesche verzekeringen met wie wij een aparte afspraak hebben over vrijwilligerswerk. In geval van schade is het ook handiger als je bij Commundo een verzekering hebt afgesloten omdat wij je dan helpen met het afhandelen van de schade.
Let op: de meeste annuleringsverzekeringen dekken maximaal een bedrag van 1500 euro en dat is meestal niet voldoende voor jouw vrijwilligerswerk.

Wat is het verschil tussen een reis- en annuleringsverzekering ?

Een annuleringsverzekering vergoedt de geleden schade die je oploopt doordat je door overmacht niet op vakantie kunt gaan of vroegtijdig je vakantie/vrijwilligerswerk moet beëindigen. Dit kan door bijvoorbeeld een lichamelijke blessure of een overlijden binnen de directe familie. Met een reisverzekering verzekert u uzelf en uw bagage tegen schade opgelopen tijdens de reis.

Kosten

Waarom moet ik betalen als ik vrijwilligerswerk in het buitenland ga doen?

De organisaties ter plekken zijn afhankelijk van jouw hulp, zij hebben zelf helaas niet genoeg middelen om lokale mensen in dienst te nemen. Met het bedrag dat jij betaalt worden alle gemaakte kosten als, verblijf, voedsel en vervoer gedekt. Ook gaat een deel van de kosten die je maakt naar Commundo. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat jij goed voorbereid op reis gaat en dat er lokaal een aanspreekpunt aanwezig is.

Waarom is het zo duur?

De kosten en de opbouw ervan kun je terug vinden bij elk project. De kosten bestaan uit huisvestiging en verblijf, transport, voorbereiding en begeleiding en overige kosten die door Commundo worden gemaakt als administratieve kosten. Commundo hanteert 400 euro als organisatiekosten voor vrijwilligerswerk. Voor stage bedragen de bemiddelingskosten 450 euro omdat er meer werk zit in het formuleren van de opdracht, invullen van formulieren en inpraten van de lokale aanspreekpunten.

Overig

Is er een godsdienstige grondslag?

Een klein aantal projecten heeft een godsdienstige grondslag. Dit speelt echter geen grote rol. Er wordt op dit gebied door de projecten dan ook geen onderscheid gemaakt. Wees je je ervan bewust dat in veel landen regligie een belangrijke rol speelt. Het is dan ook van belang dat jij, als vrijwilliger, hier open voor staat.
Commundo heeft geen religieuze basis.

Kan ik ook in contact komen met oud-vrijwilligers?

Ja, dit kan. Het is erg leuk om contact op te nemen met een oud-vrijwilliger. Op deze manier kun je leren van de ervaring van een ander en krijg je een betere indruk van het project. Lees ook de ervaringen en dagboeken die op de site staan vermeld.

Kan ik werken of stage lopen bij Commundo?

Commundo is altijd op zoek naar gedreven, enthousiaste en creatieve studenten die als stagiair zijn/haar talenten will inzetten voor een betere wereld. Studenten met verschillende studieachtergronden (bachelor of master) komen in aanmerking bijv. toeristische opleidingen, CMV, communicatieopleidingen, maar ook andere sociale studies, vrijetijdsmanagement of business opleidingen.
Betaalde vacatures hebben wij helaas niet.

Hebben jullie tips voor het inzamelen van geld?

-         begin in je eigen omgeving
-         ga langs bij vrienden en familie
-         vraag persoonlijk
-         werk aan vertrouwen
-         overtuig & enthousiasmeer
-         doe klusjes tegen betaling
-         organiseer evenementen (sponsorloop, benefiet evenement)