Je bevindt je hier:
Reizen: Sri Lanka: Inspiratiereis Sri Lanka

Ervaringen van eerdere Leiderschapsreizen

Het was een fantastische week waarin we iets mee hebben gemaakt wat moeilijk onder woorden te brengen is. Niet alleen door de onderlinge band en openheid die er is ontstaan tussen iedereen, maar ook door de verbondenheid die we voelden met de vrouwen uit de Sri Lankaanse community. Het gezamenlijk schilderen van een kleuterschool tijdens de Shramadana ( a gift of shared labor) was leiderschap in de praktijk brengen in optima forma.
We hebben echt ervaren wat leiderschap van hoofd naar hart betekent. En ik denk dat ieder van ons daar levenslessen aan verbindt die nog ver zullen doorwerken. In Sri Lanka gaat de organisatie van zo’n klus namelijk toch iets anders dan in Nederland. Niet alles was voorbereid. Iedereen loopt er relaxed bij en maakt zich niet druk over gebrek aan structuur of afspraken. Hoe gaan we ze stimuleren om met plezier kwalitatief goed werk af te leveren? Laten we sommige zaken misgaan? Waar gaan we ingrijpen? Dit soort gedachten schieten door ons heen. Het was een zeer bijzondere ervaring.

Vrouwelijke waarden

Janine zegt “Vrouwelijke waarden mogen meer voor het voetlicht gebracht en erkend worden, ook door onszelf” Op de Indiareis besteedden we daar veel aandacht aan. Het zijn unieke eigenschappen waar je trots op mag zijn. Net zoals de lokale vrouwen trots zijn op wat ze hebben bereikt. Ze nemen besluiten vanuit gemeenschappelijkheid, versterken elkaar en benoemen hun successen. Daar kunnen wij nog wat van leren”.

Reisblog

Lees de ervaringen van Yolande van Wijk van Commundo die de Lof inspiration Journey fasciliteerde:
http://commundosrilanka2016.reismee.nl/reisverhalen/

Karuna was soms wat gestressed want iedereen wilde ons binnen hebben en iets aanbieden. En zij zat toch op een schema en wij waren van “haar” en haar vriendinnen.. Briefje erbij. Ik zei dan Karuna no stress let it go. En dan weer die smile. De planning ging al snel in duigen want wij moesten het hele trouwboek eerst nog door. Wat een sprookjesreportage. Hij als Kandiyan prins en zij als prinses met heel veel bruidsmeisjes en alle gasten in super mooie sari’s en speciale kleding en rituelen. Dag 1 in het rood Kandyan en dag 2 in het Indias en in het wit, westers. Het begint met de ouders die de kinderen ieder vanuit hun eigen huis, kiri bat, melkrijst voeren. Dat is ook het eerste voedsel dat babies krijgen als ze gaan eten. Mooi ritueel. Prachtig boek met top foto’s en heel mooi vormggeven. Dit is echt een art. Een een kostbare zaak voor de ouders van de bruid. Ze waren er niet minder trots op want naast de flat screen, de plastic stoelen en het altaartje sierde alleen een ingelijste bruidsfoto van zeker 1 meter de woonkamer. Terug naar de walk. Naast Karuna werden we vergezeld door Nona een dame van 72 die best goed Engels sprak maar wel wat triest was zonder man en inkomen en lachebek die steeds wilde dansen en grapjes uithaalde en een jonger meisje dat bloemen plukte voor de welkomst kettingen die later uitgedeeld werden. Onderweg ontmoetten we cowboy Billy en zijn vrouw die kokosnoot aanbood en een planten kwekerijtje hadden, vol trots! Lachebekje wist precies hoe het moest. Ze wees een plant aan en ging er dan bevallig bij staan of vroeg om het kokosnoothaarverwijderingsapparaaat aan te zetten of er een noot voor te houden, voor onze foto’s. Enorm gelachen ook vaak om niets, stunteligheid van ons of het dansen of onze 5 woorden Singalees. Ontspannen. 4 uur later hadden we het dorp met 1200 inwoners wel zo’n beetje gehad en overal een welkom. Stoelen naar buiten. Wat te drinken,  speciale koekjes of een bloem in ons haar.

Zij gingen je voor

Marielle (37) heeft een druk gezin en werkt als teammanager bij een verzekeraar. De combinatie van werk en privé vergt het uiterste van haar en ze voelt dat ze overal tekortschiet. Het maken van keuzes en geen ”nee” kunnen zeggen is iets wat haar de hele tijd parten speelt. Marielle heeft gekozen voor de Inspiratiereis om weer leiding te krijgen over haar eigen leven. Tijdens de reis heeft ze door de omgang met de lokale mensen in Sri Lanka ervaren dat stil staan geen achteruitgang betekent. Echte aandacht voor de dingen om je heen levert meer op dan alleen maar gehaast alle ballen in de lucht houden. Na de reis heeft ze orde op zaken gesteld. Ze is anders gaan werken en heeft nu meer overwicht in haar team. Ook kon ze zonder problemen het aantal werkuren per week terug brengen. Ze heeft meer tijd voor haar gezin, is op yoga gegaan en levert een grotere bijdrage aan haar bedrijf.    

Robert (42) is ondernemer en na de crisis gaat het nu weer aardig met zijn bedrijf. Toch werkt hij zich drie slagen in de rondte en voelt hij dat al het werk door hem moet worden gedaan. Robert is meegegaan op de Inspiratiereis om eens afstand te nemen van zijn werk en meer te organiseren en minder zelf uit te voeren. Een ondernemer is immers de dirigent van het bedrijf en moet niet alle instrumenten zelf bespelen. Tijdens de inspiratiereis ziet Robert door de volledig andere cultuur in Sri Lanka en het werken in een sociaal project dat het ook anders kan. Na de reis neemt Robert een assistent aan en groeit zijn bedrijf door naar een volgend niveau. Robert weet zich te ontwikkelen als een ondernemer die voorwaarden creëert en voldoende rust houdt om weloverwogen beslissingen te nemen. Hij zit weer goed in zijn vel en vindt tijd voor ontspanning. Hij is ook weer gaan hardlopen. 

Sonja (27) is na haar twee studies meteen in een mooie baan gerold. Ze werkt meer dan full time en stroomt lekker door bij de multinational waar ze werkt. Door haar drukke baan ziet ze haar vriendinnen niet meer en heeft ze geen sociaal leven. Na haar vakantie voelt ze zich moe en vraagt zich af, is dit nu echt wat ik wil. De inspiratiereis laat haar inzien dat balans tussen werk en privé heel belangrijk is. De volledig andere omgeving in Sri Lanka en de gesprekken met de coach leren haar dat keuzes maken essentieel is om verder te komen. Zowel in haar werk als privé. Tijdens de reis heeft ze besloten haar werk anders in te delen en niet meer dan twee avonden per week over te werken. Ook besluit ze bij een pop koor te gaan. Ze ontmoet zo andere mensen en misschien ook wel de liefde van haar leven.