Je bevindt je hier:
Reizen: Sri Lanka: Inspiratiereis Sri Lanka

Sarvodaya

De Sarvodaya Shramadana beweging is de grootste hulporganisatie in Sri Lanka. De filosofie van Sarvodaya is gebaseerd op Boeddhistische principes en de ideeën van Mahatma Gandhi. In 1958 startte de wiskundeleraar A.T. Ariyaratne samen met een groep leerkrachten en studenten de beweging op Sri Lanka. Zij trokken toen naar het platteland en begonnen met de lokale bevolking te werken aan dorpsontwikkeling.
Sarvodaya betekent letterlijk “The awakening of all". Shramadana betekent sharing of labour, thoughts and energy”. Sarvodaya is in meer dan 15.000 dorpen actief met empowerment op verschillende levels.

We maken kennis met de filosofie en organisatie van Sarvodaya met presentaties en een rondleiding. Ook verblijven we in het speciale "peace centre" waar we een aantal mediiaties volgen.

Daarna vertrekken we met Bandula de lokale coordinator naar een dorp waar we een shramadana doen en workshops hebben met de lokale bevolking. We verblijven bij gastgezinnen. Dit is Sri Lanka van binnenuit.

Shramadana

“The Shramadana begins with an invitation from a village for discussion of what is needed and how it can be done. It proceeds in stages through creating a village council, building a school and clinic, setting up family programs, creating economic opportunity so that the village economy becomes self-sustaining, starting a village bank, and offering help to other villages”.

Stel je voor, een dorpscouncil kiest tijdens ons bezoek voor het inrichten van een bibliotheek of het schoonmaken van het irrigatiesysteem (wij in Nederland zouden de Gemeente bellen) dan gaan wij samen met de bewoners een aantal dagen aan de slag om dit te realiseren.