Je bevindt je hier:
Costa Rica: Costa Rica: Algemeen

Costa Rica

Landinformatie Costa Rica

Costa Rica is een redelijk welvarend en westers land, de cultuurverschillen tussen de Costaricaanse maatschappij en ons is niet bijzonder groot (ter vergelijking met andere ontwikkelingslanden). Costaricanen stralen een vriendelijkheid en opgewektheid uit die je als reiziger het gevoel geven dat je welkom bent.  Voor wat betreft de biodiversiteit behoort Costa Rica tot de rijkste gebieden ter wereld. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, tropische droogwouden en alle variaties daar tussen in. Het bezit rokende vulkanen, pruttelende modderputten, hotsprings, bounty-stranden, watervallen en ruige bergen. Kortom, het is een land waar de natuurliefhebber zijn hart kan ophalen! In Costa Rica vind je ook heel veel soorten orchideeën. Opmerkelijk van Costa Rica is dat het op een klein grondgebied (Costa Rica is ongeveer 1.4 keer zo groot als Nederland) zoveel verschillende natuur te bieden heeft. De aanblik van reuzenschildpadden die langzaam het strand op komen schuiven, een nest maken en hun eieren deponeren, behoort tot de meest spectaculaire en ontroerende natuurverschijnselen in Costa Rica. Het land grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caribische zee. Die grote verschillen in natuur hebben onder andere te maken met de hoogteverschillen in het land. Reis je van de Caribische kust naar de Pacific dan moet je altijd een lange bergketen over die overdwars het land in tweeën deelt. De hoogste piek meet ruim 3800 meter!

Feiten over Costa Rica

Costa Rica is 1,4 keer zo groot als Nederland en er wonen ca. 4,2 miljoen mensen. De voornaamste taal die gesproken wordt is Spaans, maar je kunt je ook redden met Engels. 76% Van de Costaricanen is Rooms-Katholiek.
Bevolkingssamenstelling:

  • Europees en mesties (=van gemengd blank en Indiaans bloed).  (94%)
  • Afrikaans (3%)
  • Chinees (1%)
  • Inheems (1%)
  • Overig (1%).
Veel ongeschoold werk wordt verricht door Nicaraguanen. Zij plukken de koffie tijdens de koffieoogst, werken op bananen- en suikerriet plantages, repareren de wegen in de brandende zon of werken als huishoudster bij Costaricanen in San José. Het land heeft maar liefst 150 soorten amfibieën, 215 reptielensoorten, 865 vogelsoorten en 240 zoogdiersoorten. De voornaamste bronnen van inkomsten komen uit het toerisme, koffie, bananen en suiker.

Gesproken talen in Costa Rica

In Costa Rica wordt Spaans gesproken. Veel mensen met wie je samenwerkt, spreken geen Engels. Ook verblijf je bij gastgezinnen, waardoor het voor jezelf veel leuker en interessanter is als je Spaans spreekt. We adviseren nadrukkelijk onze reizigers om ofwel in Nederland Spaans te leren, ofwel een week eerder naar Costa Rica te gaan om daar Spaans te leren. Dit geldt vooral bij de sociale projecten, waarbij je moet communiceren met de lokale bevolking. Bij het bouwen is de Spaanse taal niet noodzakelijk, maar wel leuk natuurlijk! Bij deze reis is het mogelijk om gedurende de eerste week Spaanse taalles te volgen in de talenschool van Turrialba. Je krijgt dan 4 uur per dag Spaanse les op individueel niveau, zodat je op je eigen niveau het Spaans leert.

Het klimaat in Costa Rica

Costa Rica kent een tropisch klimaat. De maximale temperaturen in de hoofdstad San José variëren tussen 22-28 graden celsius. Aan de Pacifische en Caribische kust schommelen de maxima rond de 30 graden. De neerslag varieert tussen de 1500 mm en de 7000 mm. Biologen hebben Costa Rica opgedeeld in 6 verschillende klimaatgebieden of ‘levenszones’. Elk klimaatgebied heeft zijn eigen flora en fauna. Daarnaast is Costa Rica het land van de zogenaamde ‘microklimaten’. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de hoogte. De verschillen zijn aanzienlijk in het land! Dat betekent dat het weer heel veranderlijk is. Als je reist, kan het zijn dat je met de hitte en in de zon vertrekt, onderweg mist krijgt, het gaat regenen en koud wordt en tegen de tijd dat je je eindbestemming nadert het weer zonnig en warm wordt. En dat terwijl je hemelsbreed misschien maar 100 kilometer hebt afgelegd!

Voor meer Informatie over het weer in Costa Rica kijk op http://www.weeronline.nl/Midden-Amerika/Costa-Rica/199

Een stuke Costa Ricaanse geschiedenis

De naam Costa Rica betekent Rijke Kust. Een groots en meeslepende geschiedenis heeft Costa Rica niet. Tenminste, als je de geschiedenis van het land laat beginnen bij de aankomst van Columbus in 1504. De Spanjaarden vonden er niet de begeerde rijkdommen en lieten het land links liggen. Costa Rica was een achteraf-provincie van het Spaanse rijk en de paar arme Spanjaarden die er woonden, hebben weinig tastbaars nagelaten. De verschillende aardbevingen die het land in de loop van de eeuwen troffen, hielpen niet mee bij de instandhouding van historische gebouwen. Daar komt nog een volstrekt gebrek aan historisch besef bij van de Costaricanen. Nog steeds slopen zij liever een historisch pand dat tot nationaal monument wordt verklaard, om zo niet gebonden te zijn aan wettelijke beperkingen. En het allerergste: Costaricanen hebben bijna nooit oorlog gevoerd! Voilà, al snel ontstaat het idee bij de toerist dat Costa Rica ‘geen geschiedenis’ heeft. De geschiedenis van de volkeren die leefden vóórdat Columbus in Costa Rica aankwam, is heel interessant. Misschien kunnen de archeologische vindplaatsen voor wat betreft imposantie niet wedijveren met die uit bijvoorbeeld Guatemala. Het land is wel de enige plek waar drie verschillende culturen bij elkaar kwamen en hun cultuur met elkaar uitwisselden. Costa Rica vormde een culturele en spirituele brug tussen volkeren die in Midden- en ZuidAmerika leefden. Waar Peru de mysterieuze Nascua-lijnen heeft en Guatemala de bouwwerken die ‘niet kunnen’, daar heeft Costa Rica de raadselachtige stenen bollen die zo perfect zijn gehouwen dat het wetenschappers tegenwoordig nog steeds voor raadsels stelt. Minstens even interessant is dat er nu nog steeds duizenden ‘indianen’ op dezelfde wijze leven als hun voorouders in de tijd van Columbus. Het zelfde geldt voor de geschiedenis ná Columbus. Het verhaal van de opkomst van de koffie en de wijze waarop het onder primitieve omstandigheden naar Europa werd geëxporteerd of de aanleg van de spoorlijn tussen San José en Limón in het ongenadige klimaat van de Atlantische laagvlakte is heel boeiend. Maar het is ook heel leuk om kennis te nemen van de wijze waarop de ouders van de mensen die je nu tegenkomt het land bewerkten, plezier maakten en hun religie beleefden. Het geeft je nog meer het gevoel dat je ‘in Costa Rica’ bent. Costa Rica heeft met de afschaffing van het leger in 1949 een belangrijke pacifistische stap gezet. Het bespaarde geld werd voornamelijk in onderwijs, infrastructuur en de bescherming van haar natuurlijke schoonheid geïnvesteerd. Dit heeft het land geen windeieren gelegd. Om het toerisme in goede banen te leiden is het land een voorloper geworden in de verduurzaming van het toerisme. De staatsvorm in Costa Rica is een republiek; het land is politiek stabiel.