Je bevindt je hier:
Tadzjikistan: Tadzjikistan: Algemeen

Algemeen

Landinformatie

Tadzjikistan is een voormalig Sovjetrepubliek en ligt in Midden-Azië. De omliggende landen zijn China, Afghanistan, Kirgizië en Oezbekistan. Tadzjikistan heeft een indrukwekkend berglandschap. Wil je naar een gebied afreizen dat nog onaangetast is door het toerisme en dus zeer authentiek, dan is Tadzjikistan een bijzondere bestemming! 

Feiten over Tadzjikistan

Tadzjikistan is met 143.100 km2 ong. 3,5 keer zo groot dan Nederland en heeft 7.616.000 bewoners. Het land is dunbevolkt met maar 41 inwoners per km2. De inwoners wonen in valleien en leven van een kleine extensieve landbouw en veeteelt. Vliegtuigen, helikopters, auto’s en bussen worden voornamelijk gebruikt als vervoermiddel, maar ook paarden worden gebruikt bij slecht toegankelijke wegen. De inwoners zijn over het algemeen arm,  op het platteland is vaak geen vaak geen stromend water beschikbaar. Het land heeft geen kustlijn, maar heeft een bergachtig landschap met als hoogste punt de ‘Ismail Samani Piek’ van 7.495 m. hoog. De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Dushanbe is 5.044 km. De meest gebruikelijke vlucht is via Istanbul, totale vliegtijd is ongeveer 10 uur.

Het klimaat

De zomers in Tadzjikistan zijn heet en de winters erg koud. In de berggebieden in het oosten van het land kunnen de zomer en winter contrasten groot zijn. Vanaf april, mei wordt het al gauw warmer en droog en in juli en augustus is het vrijwel droog. In de herfstperiode neemt de kans op neerslag toe, en in de winter sneeuw het geregeld.

Een stukje geschiedenis

Van 1924 tot 1929 was Tadzjikistan onderdeel van de sovjetrepubliek Oezbekistan. In 1929 werd het land een apart sovjetrepubliek. Het land werd onafhankelijk in 1991. Hierna brak de oorlog door tussen de verschillende etnische groeperingen. In 1997 kwam de burgeroorlog tot zijn einde. Rusland had de grootste militaire rol in het land, en controleerde tot 2005 de grens met Afghanistan. Hierna nam de Tadzjiekse troepen deze taak over.
Sinds 2000 is het land stabiel en is zich aan het ontwikkelen tot een betere toekomst.