Je bevindt je hier:
Stages: Tadzjikistan: Small Business, Stage bij microkrediet projecten

Sociale en economische projecten van NUR

Nur heeft een aantal speerpunten: educatieve projecten voor kinderen, jongeren en andere kwetsbare groepen, verslavingszorg, zorg voor het milieu en ondersteuning van economische initiatieven. Nur werkt met ongeveer 200 drugsverslaafde mensen en helaas neemt het aantal mensen die met HIV-Aids zijn besmet ook toe.
Vorig jaar werden 3 kindercrèches en jeugdcentra opgeknapt en een aantal mensen is een honingproject gestart. Vanuit de organisatie is er belangstelling om micro-krediet projecten te starten.  Er liggen kansen op het gebied van toerisme en educatie. De organisatie werkt met een beperkte staf van ongeveer 16 mensen en ongeveer 80 lokale vrijwilligers. Nur werkt samen met de lokale overheden (Khukumats) en NGO’s.

Aan de slag

Nur biedt veel verschillende richtingen om in te werken, waardoor het ook mogelijk is om activiteiten met elkaar te combineren. Zo blijft je verblijf uitdagend en afwisselend.

Met de volgende activiteiten kun jij helpen:

- Engelse lessen geven aan kinderen, vrouwen of jongeren
- Computer lessen verzorgen voor diverse doelgroepen
- Meewerken in een crèche of een jeugdcentrum
- Assisteren bij het opzetten en begeleiden van educatieve en creatieve activiteiten voor ouderen (ter voorkoming van sociaal isolement)
- Sportactiviteiten organiseren
- Activiteiten (mee)begeleiden op het gebied van cultuur en interculturele uitwisseling
- Activiteiten (mee)begeleiden ten aanzien van globalisering en klimaatverandering
- Meewerken in de Hashars: het onderhouden en opknappen van de waterstromen door vrijwilligers ten behoeve van irrigatie - en drinkwater.
- Het begeleiden van microkrediet-processen. Ontwikkelen van businessplannen, etc.

Wat wordt er van je verwacht?

We verwachten dat je je flexibel opstelt en creatief om kan gaan met de middelen die er beschikbaar zijn. Je moet een open instelling hebben, geduldig zijn. Ga niet met de verwachting wat je kan bereiken in een bepaalde periode. Door er te zijn, solidariteit te tonen, meedenken is al zeer bijzonder voor de lokale bevolking. Sta open voor nieuwe ideeën en respecteer de culturele gebruiken en de Tadjiekse levenshouding. Je zal merken dat in dit land een ander ritme en afspraken-patroon heerst. De mensen zijn gastvrij, enthousiast en gretig om te horen op welke manier jij gewend bent zaken te regelen en aan te pakken. Je bent in staat een goede balans te vinden tussen wat jij verwacht en de manier waarop in deze cultuur zaken aangepakt worden. Na aankomst wordt in overleg vastgesteld op welke wijze je programma samengesteld gaat worden. Er wordt een klein beetje Engels gesproken door sommige stafleden. Jij hebt een lokaal aanspreekpunt en er is een vertaler die je helpt met de communicatie.

Doordat de extreem koude winter al vroeg intreedt, kunnen vrijwilligers alleen vanaf eind maart tot medio september naar Tadzjikistan reizen.

Huisvesting

In Poshinev verblijf je in de gemeenschap bij een familie in huis, waarvan tenminste 1 lid redelijk Engels kan. Ontbijt en avondeten krijg je bij de familie. Lunch, de belangrijkste maaltijd, nuttig je meestal ergens anders en is niet inbegrepen.

Special

Bij aankomst word je opgehaald en verblijf je twee dagen (kan ook één dag langer zijn i.v.m. weersomstandigheden) in de hoofdstad Dushanbe. Je reist door naar Khorog en vervolgens naar Poshinev. Dit kan zijn met een taxi (jeep) of een binnenlandse vlucht. Per jeep is dit is een hele mooie, maar lange tocht van ongeveer 16 uur.

Nur helpt je bij het organiseren van excursies naar de prachtige bergwoestijn van de Murghab met overnachting in een yurd (deze mogelijkheid is afhankelijk van de weersomstandigheden), een bezoek aan de warm waterbronnen van Garm Chasma, een bezoek aan de Afghaanse markt en diverse hikes naar keuze.