Je bevindt je hier:
Kenia: Kenia: Algemeen

Kenia

Landinformatie Kenia

Kenia is een zeer veelzijdig land in Oost-Afrika. Het heeft een inwonersaantal van 45 miljoen. Kenia is zeer multicultureel, zowel Arabische, Indiase en Europese invloeden zijn te zien. Ook de flora & fauna zijn divers: Naast veel savannevlaktes, zijn er woestijnachtige gebieden, bergen- en tropische regenwouden, maar ook zie je er theeplantages en aan de prachtige parelwitte kust zijn kleurrijke koraalriffen. Ongeveer tweederde van de Keniaanse bevolking is lid van een van de vele Christelijke kerkgenootschappen. Rooms-katholieken vormen in aantal de belangrijkste groep (ca. 27%) en verder zijn er nog o.a. presbyterianen, anglicanen, baptisten, methodisten, quakers (ca. 38%). Van de andere godsdiensten is de Islam de grootste met ca 12%.

Feiten over Kenia

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 , waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. In het voorjaar van 2014 telde Kenia 45.010.056 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt circa 70 inwoners per km2, maar de spreiding van de bevolking is erg ongelijk. Ongeveer driekwart van de bevolking is geconcentreerd op 10% van de totale landoppervlakte. De dichtstbevolkte gebieden zijn het zuiden en het zuidwesten en de kuststrook langs de Indische Oceaan. Grote gebieden van Kenia zijn praktisch leeg. Slechts 24% van de bevolking woont in verstedelijkte gebieden. Nairobi heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners. De 45 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer 42 verschillende etnische groepen. De belangrijkste stammen zijn: De Kikuyu, Luo, Masai, Mijikenda en de Turkana. Afrikanen uit alle hoeken van dit werelddeel wonen in Kenia samen met kleine maar vaak invloedrijke afstammelingen van immigranten uit Europa en Azië.

Gesproken talen in Kenia

Engels en Kiswahili (of Swahili) zijn de officiŽle voertalen van Kenia. †Veel overheidspublicaties zijn in het Engels gesteld en vanaf de basisschool wordt in het Engels onderwezen. Ook op de universiteit wordt nog veel in het Engels college gegeven, geŽxamineerd en geschreven.
Je ziet dan ook dat bijna iedereen Engels spreekt, op vaak de wat oudere generaties op het platteland na. Daarnaast zijn er veel lokale dialecten met grote onderlinge verschillen. †Een andere "taal" die men kan tegenkomen in Kenia is het Sheng, dit wordt voornamelijk gesproken door jongeren in de grote steden. Eigenlijk is het een soort volkstaal van vrij recente datum, want het stamt uit de koloniale tijd. Het is een combinatie van Kiswahili en Engels met nog wat invloeden uit het Hindi, Gujarati, Kikuyu en verschillende Keniaanse dialecten en lijkt qua klank veel op het Kiswahili.†Hoewel de meeste mensen Engels spreken, adviseren wij onze reizigers om ter plekke een aantal Kiswahili lessen te volgen. Naast dat dit een leuke ervaring is, is het ook nog handig wanneer je wilt communiceren met de niet Engels sprekende inwoners van Kenia. Deze lessen kunnen wij voor jou daar ter plekke regelen.

Het klimaat in Kenia

Ondanks de ligging rond de evenaar is het in Embu bijna nooit extreem warm. Overdag loopt de temperatuur op tot 25 à 30 graden, `s ochtends vroeg kan het fris zijn en `s avonds koelt het afhankelijk van de hoogte af tot 10 à 15 graden. Bij Mount Kenya en in de Usambara Mountains kan het koud en mistig zijn. Een warme trui en windjack en een warme slaapzak zijn hier dan ook zeer wenselijk, zeker in de wintermaanden juli en augustus. December - Maart en Juni - Oktober: droge tijd
Maart - Mei: lange regentijd
November: korte regentijd  Beste reistijd: vlak na de regentijd is het landschap groen en staan veel bomen en bloemen in bloei. Naarmate de droge tijd vordert wordt het steeds warmer en wordt het landschap geler en kaler. Daardoor kun je in deze periode het wild soms net iets beter zien. Het wild volgt overigens de regen. In de regentijd kan je prima vrijwilligerswerk doen maar moet je rekening houden met een slechte gesteldheid van de wegen. Het is raadzaam om zonnebrand, een pet, een poncho en een fleece-trui bij de hand te hebben. Voor meer informatie over de weer in Kenia kijk op http://www.weeronline.nl/Afrika/Kenia/30

Een stukje Keniaanse geschiedenis

Er zijn overblijfselen van de eerste mensen gevonden van 12.000 jaar oud. Deze kun je zelfs nog zien in het Nationale Museum in Nairobi. Het is wel duidelijk dat er altijd al veel rondgetrokken werd door Kenia, ook omdat er vandaag de dag nog steeds veel van de belangrijkste Afrikaanse stammen gehuisvest zijn.
De eerste bewoners waren de uit EthiopiŽ afkomstige Cushitics, een nomadengroep op zoek naar vruchtbare grond. In de loop van de eeuwen, hebben deze nomanden zich door het hele land bewogen en zijn ze uit het land verdwenen. Terwijl in het binnenland telkens bevolkingsgroepen kwamen en gingen, heeft de kuststreek een heel andere geschiedenis. Dit gebied was veel meer open, en werd dus volop bezocht door Arabische handelaren en Europeanen. Aan het einde van de 19e eeuw werd het binnenland van Kenia overspoeld met Engelsen die op zoek waren naar vruchtbare grond en waardevolle grondstoffen. Het leef-terrein van de Maasai-stam werd hierdoor steeds kleiner.
De overheersing door de Engelsen bracht uiteindelijk ook wel (vooral economische) voordelen met zich mee, maar toch ontstond in de 20e eeuw de roep naar een vrij land. Hieruit onstond de onafhankelijkheid van Kenia in 1963.

Cultuur
Kenia kent 42 stammen die allemaal verschillende tradities hebben en hun eigen normen en waarden kennen. Dit kun je ook terug zien in de verschillende vormen van bijvoorbeeld kleding en kunst.

Uitvoerend, wetgevend en rechterlijk
Vanaf de onafhankelijkheid in 1963 is Kenia officieel een parlementaire democratie en een presidentiŽle republiek met een zeer machtige president.†Sinds 2013 heeft Kenia zijn 4e president Uhuru Kenyatta. In Kenia wordt, net als in Nederland, gewerkt met drie verschillende machten: uitvoerend, wetgevend en rechterlijk.†