Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Kenia: Vrijwilligerswerk voor professionals

Jacob

Met 25 jaar werkervaring op zak wilde ik graag een project te zoeken waar ik gericht mijn expertise kon inzetten. Yolande van Commundo was eigenlijk de enige contactpersoon die mijn vraag echt begreep, en voor mij op zoek wilde gaan naar maatwerk. Wel erg toevallig had ze juist die week kennis gemaakt met de directeur van  een groot project voor kinderen in Thika/Kenia. Preventief onderhoud verrichten aan gebouwen, machines en auto’s is bij hen niet vanzelfsprekend. Dit leidt tot achterstallig onderhoud of onnodig hoge reparatiekosten. Met mijn ervaring kon ik hieraan wellicht een bijdrage geven. Voor mij zou dit mij een volledig andere werkervaring en vooral werkomgeving geven. Erg verfrissend! Daarnaast, dat was voor mij niet onbelangrijk, zou ik gelijk aan de slag kunnen gaan. Het probleem was urgent en er was woon/werk ruimte beschikbaar. Kort gezegd: 1 Maart zat ik in het vliegtuig!  
Het is nu alweer bijna een jaar later en ik kijk terug op een heel bijzondere werkperiode van 1 maand in Kenia. De Afrikaanse/Keniaanse cultuur heb ik van dichtbij mee gemaakt, wat ik als een enorm voorrecht heb ervaren. Het is geen gemakkelijk land. Corruptie is continue voelbaar aanwezig, de armoede is groot, kansen zijn er weinig. Maar ik heb mijn collega’s leren kennen als optimistisch en met bijzonder veel humor. Ik vond de cultuur erg ‘aards’, waarmee ik bedoel dat ik er erg thuis kon komen en op een fijne manier uit mijn hoofd en in mijn lijf kon zijn. Een heel andere ervaring vergeleken veel landen in Azië waar tot nog toe mijn werkervaring lag.  
Zo genoot ik van een busritje naar Nairobi (Het record ‘hoeveel mensen passen er in een matatu is weer scherp gezet). We reden langs een locatie met het bordje ‘corruption free zone’. Dit was een plek waar auto’s en vrachtauto’s worden gecontroleerd door de overheid & politie. Verrast wees ik op het bordje. De hele bus lag in een deuk. Als je daar terecht komt ben je schijnbaar pas echt de klos. Hoewel dit een triest gegeven is, is het mooi om te zien hoe iedereen humor haalt uit deze situatie! De sfeer zat er goed in, we kwamen nog veel van dergelijk bordjes tegen.  

Na het project in Kenia heb ik nog 2 projecten gedaan in Sri Lanka en Nepal. De sabbatical die startte in Kenia heeft wel het nodige in gang gezet! De komende jaren zal ik meer van dergelijke projecten gaan doen. Het is werk wat op een heel andere manier bijdraagt aan wat ik zoek en wat ik wil doen. Bovendien maakt het me heel bewust van het voorrecht om in Nederland te zijn geboren. Wel heb ik geleerd dat het heel belangrijk is om de match te zoeken. Als vrijwilliger ben je ergens meestal maar een korte periode, te kort om een grote verandering in gang te zetten. Als ik weet wat ik er zelf uit wil halen, dan ben ik beter in staat om te luisteren naar wat zij uit mij zouden willen halen. Ik denk dat dit een belangrijk uitgangspunt is: eerlijke en open ruilhandel! Als het goed is wordt je er beiden beter van.