Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Guatemala: Bouw mee aan een woning

Fondsenwerving door familie met 2 kinderen

Afgelopen zomer zijn we met ons  gezin, ouders en twee kinderen (16 en 17 jaar), naar Guatemala afgereisd. We hebben genoten van de cultuur en de prachtige natuur tijdens onze rondreis. Daarnaast hebben we ons ingezet voor het goede doel. Samen met Commundo hadden we van alle projecten die zij steunen het bouwproject uitgekozen. Een paar maanden voor vertrek zijn we begonnen met het inzamelen van geld om het bouwproject zoveel mogelijk te kunnen steunen naast het geld dat we er zelf in wilden stoppen. We hebben een informatiefoldertje gemaakt over onze plannen. Waarom we mee wilden doen aan het project en waarom het voor de bevolking zo belangrijk is. We beloofden aan iedere donateur een typisch Guatemalteeks zorgenpoppetje. De folder hebben we verstuurd naar al onze vrienden, familie, collega’s, klasgenoten en sportmaatjes. Dat leverde € 600,00 op en daar waren we erg blij mee.

Lees hier het hele verslag>>

Kelsey Arends

"Ik heb voor Constru Casa vrijwilligerswerk gedaan tijdens een internationale vrijwilligers reis van mijn universiteit in Nebraska, V.S. Tijdens de bouw week heb ik samengewerkt met de familie en de metselaars. De organisatoren van Constru Casa waren geweldig. Één van de mooiste momenten was eigenlijk toen wij op een ochtend tijdens het bouwen werden gedwongen te pauzeren wegens zware Guatemalteekse regen. Wij schuilden gezamenlijk onder het golfplaten dak en in plaats van bouwen, hebben wij die ochtend gepraat met Victor - de metselaar, de moeder van de familie en haar neef die met de bouw hielp. Elk van hen heette ons in hun leven welkom, deelde hun verhalen en visie. Zij waren zeer open en eerlijk over wat zij hadden ervaren en wat zij voor de toekomst in gedachten hebben. Het gesprek met hen was een onvergetelijk moment dat veel invloed op mij heeft gehad. Tijdens mijn tijd in Guatemala leerde ik hoe je een huis moet bouwen. Ik leerde over het sociaal verantwoordelijke werk dat wordt gedaan om Guatemalteken die in armoede leven te helpen. Ook leerde ik leerde veel over het werken aan relaties en de universele menselijke strijd. Ik leerde tijdens deze periode met Constru Casa echt waardering te hebben voor een huis. Zoals Victor het zei; “ een huis iets is dat iedereen nodig heeft om een leven op te bouwen en om succes en geluk te creëren.” Constru Casa steunt echt de families met wie zij samenwerken en geven vrijwilligers de mogelijkheid om contact op te bouwen met de families. Ik ben dankbaar de kans gehad te hebben om onder begeleiding van Victor, onze lokale talentvolle bouwvakker, een huis te bouwen voor een prachtige familie, om hen een plek te geven om een nieuw leven te starten en zich verder te ontwikkelen."

Marcel, 2008

"Na twee dagen hard werken op de bouwplaats heb ik (Marcel) vandaag een dag vrij. We bouwen een huis (twee kamers en een douche-toilet) voor een zeer arm gezin. Ze wonen op dit moment in een huisje van 3 bij 4 m op een ondergrond van aarde. Het gezin bestaat uit een gehandicapte moeder (in een rolstoel) en vijf kinderen, waarvan er nog twee thuis wonen. De moeder past overdag op de vier kleinkinderen. Daarnaast hebben ze vier eenden en hond met zeven puppies. De gehandicapte moeder, met de thuis wonende kinderen (`meisje´ van 20 jr en jongetje van 8 jr), moeten rondkomen van 20 Euro per maand. Zelf ben ik zeer onder de indruk van de armoede. De eerste dag kreeg ik een grote lunch mee. Ik kreeg het echter niet voor elkaar om deze op te eten op de bouwplaats wetende dat het arme gezin amper iets te eten heeft. Ik heb ook onzettend met de hond te doen; zij heeft 7 puppies maar krijgt zelf amper te eten. Ze vlucht de hele tijd weg als de puppies melk willen drinken. Ze worden geholpen door de Stichting ¨Familias de Esperanza¨ . Die helpt tegelijkertijd circa 1.500 gezinnen op weg naar een beter bestaan d.m.v. sociale begeleiding, woningvoorziening, school, opleiding en gezondheidszorg. Hiervoor vragen ze een kleine een bijdrage die het gezin kan betalen of kan verdienen door werkzaamheden op het terrein van de Stichting ¨Familias de Esperanza¨. Die werkzaamheden bestaan uit bijv. koken, schoonmaken, tuinieren, etc. Voor deze werkzaamheden krijgen ze punten. Dit omdat iets gratis geven niet blijkt te werken en veel gezinen problemen hebben. De familie heeft de volgende week vrijdag een huis met een betonnen vloer. Het is nu regenseizoen in Guatemala (van mei tot oktober) en het regent elke dag. Dus een aarden vloer is geen pretje om op te wonen. De dochter van 20 jaar volgt de middelbare school op zaterdag. Zij zit nu in de derde klas. Dus door een goede woonomgeving te bieden, opleiding en gezondheidszorg helpt ¨Familias de Esperanza¨ het gezin er weer bovenop te komen.Maandag en dinsdag hebben we het bouwmarteriaal vanaf de wegkant naar het huisje gesjouwd (30 m) licht bergop en de sleuf voor de fundering gegraven. Dus dat was zweten. Gisterenmiddag zijn we begonnen met het storten van de fundering. De bouwvakkers werken vandaag door aan de fundering dus hopelijk kunnen we morgen beginnen met metselen. Het is maar een kleine bijdrage die ik kan leveren maar hopelijk heeft deze arme familie straks een huisje en kunnen ze een menselijk bestaan gaan opbouwen."