Je bevindt je hier:
India: India: Algemeen

India

Landinformatie India

India is een zeer divers land op het gebied van cultuur en natuur. Van de rust van heilige tempels tot drukbezochte festivals en overvolle marktjes. Van besneeuwde bergtoppen tot zonovergoten stranden. Het land telt meer dan twintig gebieden die op UNESCO’s Werelderfgoed lijst staan. Het contrast tussen arm en rijk is in India duidelijk te zien. Er zijn arme bouwvallige sloppenwijken in de buitenwijken en rijke gedeelten in dezelfde stad. 

Feiten over India

Gelegen in Zuid Azië, grofweg tussen Pakistan en China, heeft India een landmassa van bijna 3 miljoen vierkante kilometer. Het hoogste top is meer dan 8000 meter (’s werelds derde hoogste top), het laagste punt is de Indische oceaan. De lengte van het land is 3250 kilometer en de breedte bijna 3000 km. Wereldwijd staat India vierde op de lijst van steenkool reserves. Behalve steenkool worden ook onder andere ijzererts, diamanten en aardgas gewonnen. Het land heeft meer dan een miljard inwoners, dat is 16,7% van de wereldbevolking. Het land heeft, na China, de hoogste inwonersaantallen van de wereld. 35% Van de bevolking is analfabeet, hiervan is een groot deel vrouw. 41% woont en leeft met het hele gezin in slechts één kamer. Het grootste deel van de bevolking is Hindoe, gevolgd door Moslim en Christen.

Over de deelstaat GOA

Goa is een deelstaat gelegen aan de westkust van het Indische Subcontinent. Het is de kleinste Indiase staat qua oppervlakte en het heeft 1.4 miljoen inwoners en de hoofdstad heet Panaji. In Goa worden veel talen gesproken, waarvan de belangrijkste zijn: het door de Konkani gesproken Konkani (de officiële taal van Goa), Marathi, Hindi en Engels. Ook wordt er door een kleine minderheid nog Portugees gesproken. Een meerderheid van 65,8% is hindoe. De invloed van de Portugezen is echter nog goed te merken aan het relatief hoge percentage christenen (26,7%), in hoofdzaak katholieken. Er staan in de dorpen vaak katholieke kerken en hun architectuur doet sterk aan Portugese kerken denken. Daarnaast staan er ook veel kleurrijke hindoetempels.

Gesproken talen in India

In India worden veel verschillende talen gesproken. Per gebied is het verschillend welke taak daar het meest gesproken wordt. Hindi is de meest gesproken taal van het land. Engels wordt veel gebruikt voor commerciële doeleinden en in de politiek. Engels is wel de officiële voertaal, wat niet betekent dat iedereen Engels spreekt. Met name in de dorpen op het platteland hebben veel mensen nooit Engels geleerd. Het fijne is wel dat er altijd mensen vanuit het project wel Engels spreken, waardoor je prima uit de voeten kunt met de werkzaamheden.

Het klimaat in India

Door het uiteenlopende geografische karakter, is ook het klimaat van India zeer divers. India heeft verschillende klimaatsoorten. Over het algemeen kent India drie klimaatperiodes;

  • Een droge periode (november tot maart)
  • De periode voor de regentijd (april tot juni)
  • De regenperiode ( juni tot september).
In de droge periode, met hoge temperaturen, heerst in het noorden een lagere vochtigheidsgraad dan in het zuiden. Van juni tot en met september is het overdag over het algemeen 30 graden en ’s nachts 25 graden. De vochtigheidsgraad is in deze periode rond de 90%! In het zuiden liggen de temperaturen van maart tot en met november hoog, rond de 45 graden. In januari ligt de temperatuur rond de 20 tot 30 graden, terwijl het in mei in het noorden rond de 40 graden kan zijn en rond de 30 graden in het zuiden. In oktober is het in het hele land zo ongeveer 30 graden.

Voor meer informatie over het weer in India kijk op http://www.weeronline.nl/Azie/India/77

Een stukje Indiase geschiedenis

Ongeveer 1500 v. Ch. werd de toen in India (en Pakistan) heersende beschaving aangevallen en ontstond het kastensysteem. In deze periode werden ook de veda’s opgesteld, de heilige geschriften waarop het Hindoeïsme is gebaseerd. Rond 300 v. Ch. werd het boedisme in het land en naar buurlanden verspreid. Vanaf de 11e eeuw zijn er in noord India verschillende aanvallen geweest van Islamieten. De Islamieten hebben tot ongeveer 1526 de verschillende koninkrijkjes in handen gehad. In het zuiden van India is de Islam nooit echt opgebloeid en bleef het Hindoeïsme belangrijk.

In de periode hierna werd het land beheerst door Baboer, afkomstig uit Turkistan. Na zijn zoon, volgde zijn kleinzoon Akbar hem op. Akbar stichtte een nieuw geloof met elementen uit het Christendom, Islam en het Hindoeïsme.

In de 17e eeuw kwam Shah Jahan aan de macht, hij liet de Taj Mahal ter ere van zijn vrouw bouwen. Vanaf de 15de eeuw onderhield India handelsovereenkomsten met landen binnen Europa. In de 19de eeuw viel India in Britse handen. Vooral het conflict tussen Groot Brittannië en Frankrijk, de grootste spelers binnen de Indiase handel, speelde hierin een rol. Vanaf 1857 kent India allerlei opstanden tegen het Britse rijk. In 1920 worden onder leiding van Gandhi vreedzame onafhankelijkheidsacties gevoerd. Dit wordt pas na de tweede wereldoorlog werkelijkheid: een land dat zowel India als Pakistan omvat. In 1947 wordt het land verdeeld in twee onafhankelijke staten. India voor de Hindu’s en Pakistan voor de Moslims. Gandhi werd in 1948 vermoord. In de jaren zestig was Indira Gandhi minister president van India. Er waren intussen grote conflicten tussen India en Pakistan, vooral betreffende Kasjmir en tussen India en China, over Ladakh. Na een tussenperiode vanaf 1977, werd Indira Gandhi in 1980 voor de tweede keer minister president. Na diverse conflicten met Sikh gelovigen, werd zij in 1984 vermoord. In 2004 richt de tsunami ook in India veel schade aan.

GOA en Portugees bestuur

De Portugezen arriveerden in het begin van de 16e eeuw op de westkust van India. Ze waren vooral geïnteresseerd in de specerijenhandel. De Portugezen veroverden onder leiding van Afonso de Albuquerque in 1510 Goa Velha. Geleidelijk aan breidden de Portugezen hun gebied uit tot een kolonie die een gebied ter grootte van enkele duizenden vierkante kilometers besloeg. Een poging van de sultan van Bijapur om het gebied terug te winnen in 1570 slaagde niet. Het Portugese bestuur over de regio duurde meer dan vier eeuwen, tot 1961. Op 18 en 19 december 1961 viel het Indiase leger Goa binnen om de Portugezen in twee dagen uit het gebied te verjagen. De soevereiniteit van het gebied werd overgedragen aan de Indiase staat. Naast Goa werden in dezelfde tijd ook de gebieden Daman en Diu veroverd op de Portugezen. Deze drie gebieden werden samengevoegd tot één nieuwe deelstaat binnen India. Op 30 mei 1987 werd deze deelstaat opgesplitst in de staat Goa en het unieterritorium Daman en Diu. Sinds de verdrijving van de Portugezen is het Portugees niet meer de onderwijstaal en is ze in het openbare leven verdrongen door Marathi, Konkani en Engels