Je bevindt je hier:
Thailand: Thailand: Algemeen

Thailand

Landinformatie Thailand

Thailand is een van de meest geliefde bestemmingen in het Verre Oosten. De mooie natuur, de culturele rijkdom en de gastvrije bevolking maken het tot een ideaal reisdoel. Je bezoekt de vergulde tempels, fietst naar eeuwenoude, mysterieuze heiligdommen en maakt een trektocht langs verschillende minderheden. Je overnacht tijdens het vrijwilligerswerk op fantastische locaties in bamboehuisjes of bij de mensen thuis. Het tropische klimaat en de smakelijke keuken staan garant voor een fantastische reis. Naast al dat moois, kom je met een Commundo reis op plaatsen waar de meeste toeristen niet komen en probeer je je in te leven in het dagelijkse leven van de Thai.  
Als voornaamste toeristische hoogtepunten gelden de boeddhistische tempels, de kleurrijke markten, de indrukwekkende stad Bangkok met o.a. het gezellige China Town, oude ruïnetempels in Sukothai, mooie jungletochten en witte stranden.

Feiten over Thailand

Thailand is tropisch warm en overdadig groen. Qua oppervlakte is Thailand net zo groot als Frankrijk en bestaat uit 76 provinciën. De vorm wordt vergeleken met het hoofd van een olifant. Van noord naar zuid is Thailand 1860 km lang en op z’n breedst 1000 km. Door de 16 breedte graden die Thailand inneemt zijn er veel klimaatverschillen. Thailand ligt tussen Myanmar (Birma), Laos en Cambodja in. Van 62 miljoen inwoners, wonen er ongeveer 12 miljoen in Bangkok. De koning moet een boeddhist zijn. De Thai zijn een trots en nationalistisch volk; ze zijn nooit overheerst geweest door een Westers land met koloniale aspiraties.

Het weer in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het er het hele jaar door warm en vochtig is. De temperatuur schommelt overdag rond de 30 graden Celsius. In Thailand valt het hele jaar door wel regen, maar eigenlijk is er geen enkele maand waarin het reizen in Thailand af te raden is. Over het algemeen is de droogste periode in heel Thailand van december tot mei, hoewel dit per regio verschilt.In mei begint de kleine moessontijd. In het noorden en centraal Thailand (Bangkok en omstreken) wordt zon afgewisseld door buien en is het nog prima reizen. In het zuiden is de regen frequenter en onvoorspelbaarder. Soms zijn er een paar dagen regen achter elkaar, dan weer een paar dagen zon.
De kleine regentijd duurt tot juli. In augustus begint de grote moessontijd in het noorden. De buien zijn hier nu frequenter en intensiever. Eind augustus arriveren de zwaardere regens in centraal Thailand. Eind september is de meeste regen al weer verdwenen uit centraal- en Noord Thailand. Ook in de regentijd is Thailand prima te bereizen.

Voor meer informatie over het weer in Thailand kijk op http://www.weeronline.nl/Thailand.htm

Een stukje Thaise geschiedenis

De geschiedenis van Thailand begint met de migratie van de Thais vanuit Zuid-China naar het huidige Thailand gedurende het eerste millenium. In dit gebied bestonden eerder beschavingen in de bronstijd en ijzertijd, later gevolgd door Mon, Maleise en Khmer koninkrijken. De Thais vestigden hun eigen koninkrijken, met een heftige eerste bloei in Sukhothai en daarna langduriger het koninkrijk Ayutthaya.
Deze koninkrijken werden constant bedreigd door Birma en Vietnam, maar ook door rivaliserende Thai en Lao staten. Europese koloniale mogendheden vormden een bedreiging in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, maar Thailand wist als enige land in Zuidoost-Azië kolonisatie te voorkomen. Na het einde van de absolute monarchie in 1932 werd Thailand zestig jaar lang vrijwel voortdurend bestuurd door een militaire dictatuur totdat een parlementaire democratie werd gevestigd.De Siamese staatsgreep van 1932 veranderde het land van een absolute tot een constitutionele monarchie. Koning Rama VII (Prajadhipok) accepteerde deze verandering eerst, maar overhandigde daarna de troon aan zijn 10-jarige neefje Ananda Mahidol. In 1946 overleed hij onder onopgehelderde omstandigheden; volgens de officiële verklaringen schoot hij zichzelf dood terwijl hij zijn pistool aan het schoonmaken was. Hij werd opgevolgd door Bhumibol Adulyadej (Rama IX), de langst regerende koning van Thailand en zeer populair in eigen land. Hoewel Thailand officieel een constitutionele monarchie was, werd Thailand geregeerd door een opeenvolging van militaire junta’s, waarvan vele geleid werden door Plaek Pibul Songkram en Sarit Dhanarajata.


In 2001 kwam de partij Thai Rak Thai ("Thais houden van Thais") van telecom-miljardair Thaksin Shinawatra aan de macht. Bij de verkiezingen in februari 2005 wist Thaksin zelfs een nog grotere meerderheid in het parlement te verwerven. Na een anti-Thaksin campagne vanaf december 2005 en ongeldig verklaarde verkiezingen in april 2006, pleegde op 19 september 2006 het leger een staatsgreep, terwijl premier Thaksin de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bijwoonde.

Op 5 augustus 2011 werd Yingluck Shinawatra, jongste zus van ex minister-president Thaksin Shinawatra, tot premier van Thailand gekozen. In de jaren 2012 en 2013 blijft het erg onrustig met veel protesten die soms hard worden neergeslagen. De oppositie eist in november 2013 dat Yingluck Shinawatra af moet treden. Ze weigert dat en kondigt vervroegde verkiezingen aan in februari 2014. Deze verkiezingen zijn inderdaad gehouden, maar in een aantal districten zijn ze geboycot of verstoord. Daar moet opnieuw gestemd worden. De uitslag wordt pas bekend als alle stemmen geteld zijn. Uiteindelijk wordt het resultaat van de verkiezingen ongeldig verklaard. In mei 2014 pleegt het leger een coup en grijpt de macht. Het is op dit moment rustig in Thailand.