Je bevindt je hier:
Vrijwilligerswerk: Thailand: Verzorg olifanten!

Reisverslag

Angelique

Het Elephant Nature Park was een zeer bijzonder goede ervaring. Vervoer was prima geregeld, net als de begeleiding en het programma voor die 2 weken. Was mijn telefoon van tevoren al kwijtgeraakt op tweede dag in Chiang Mai (waarschijnlijk gestolen op de markt) maar met hulp van vrijwilliger coördinator heb ik een nieuwe kunnen halen. Werd een busje voor vrijgemaakt, hartstikke fijn. Het eten(wat overigens compleet vegetarisch was), ik vond het erg lekker, was erg goed, de slaap accommodatie was simpel maar prima en de omgeving was werkelijk schitterend. Heb met Nederlandse vrouw eerste week kamer gedeeld en 2de week daar alleen kunnen slapen. We hadden een eigen douche, dat bleek niet bij iedereen het geval. Veel mensen ontmoet, uit de hele wereld. Gemiddeld zoals al verwacht nogal wat jonger dan ik maar erg  leuk.  De eerste week hebben we echt hard gewerkt. Naast de gewone werkzaamheden moest er een kattenhuis gebouwd worden. Dat hield oa in gleuven graven en beton storten. Flink gebuffeld maar uiteindelijk met z`n allen ook zeer voldaan gevoel aan over gehouden. Misschien goed om te weten dat er naast olifanten erg veel honden en katten zijn, die werkelijk overal rondlopen tot op eettafels toe. Ik vond het prima, maar gold voor sommige anderen iets minder. Je kon ook vrijwilliger zijn voor de hondenopvang, was ook erg nodig. Ik heb aantal keren honden uitgelaten. Zelfs nog een babyolifantje geboren, ’s nachts getuige van geweest. Heel bijzonder. Net als het verhaal van Lek en de filmpjes die we zagen over olifantentraining in toeristen organisaties. Echt goed beeld van gekregen. Meeste mensen bleven een week, dus mijn tweede week was weer helemaal anders maar ook goed.Heb veel foto’s, FB en mailadressen en vooral een ervaring voor het leven hieraan overgehouden.
Al met al een zeer geslaagde onderneming!

Reisverslag

Joyce

Een verblijf in het ENP is een fantastische manier om je vakantie nuttig te besteden. Naast wat lichte werkzaamheden die je in groepsverband verricht heb je ook voldoende tijd om de olifanten te leren kennen en hun natuurlijk gedrag te bestuderen, wat een intelligente dieren zijn het toch!
 
Met je groep, bestaande uit ongeveer 12 man, verricht je per dag 2 taken. Hierbij moet je denken aan: klaarmaken van het voer de olifanten, poep scheppen, het planten van bananenbomen, het hakken van bananenbomen/ mais en het maken van afzettingen. Het werktempo ligt laag en er is voldoende vrije tijd. Je kunt genieten van de mooie natuur, de dieren die op het park leven en `s avonds zijn er mogelijkheden voor een heerlijke Thaise massage, gegeven door de lokale bevolking aldaar. Indien je van honden houdt is er ook voldoende gelegenheid om een handje te helpen bij de bijbehorende hondenopvang.
 
De mensen van het ENP zijn zich zeer bewust dat het bijzonder is dat mensen zich tijdens hun vakantie willen inzetten voor de olifanten en waarderen de vrijwilligers dan ook enorm. Daarnaast is het ook nog mooi te zien dat dieren die zo geleden hebben nu van hun oude dag kunnen genieten. Dit alles maakt dat je met een heel blij en voldaan gevoel weer naar huis teruggaat.

Reisverslag

Karmijn van de Oudewetering

"Maandag ochtend werd ik prima op tijd opgehaald door het busje van ENP, de rit naar het park was ook prima. We kregen een T-shirt en een waterbeker waar ik deze twee weken veel profijt van had.

We mochten de eerste dag nog wat wennen aan het park, de olifanten voeren en wassen. Wauw! Dit beloofde wat voor de komende twee weken, ik werd gelijk verliefd op deze mooie beesten.

We waren met veel vrijwilligers, maar we kregen goed persoonlijke aandacht.
De Volunteer Coordinators zochten snel aansluiting, en waren bereid om ons overal mee te helpen. Een fijn welkom!

We hielpen met het wassen van fruit, poepscheppen, voeren. maar ook met onderhoud van het park, zoals
het bouwen van een schutting, ananasvelden wieden, maïs oogsten, modderstenen maken. Ook hielpen we in de hondenkennel, wat een deel van het park is. Een van de dingen die ik graag in mijn `vrije tijd` deed, was puppy`s knuffelen. Hondenliefhebbers zijn hier zeker op het goede adres!
Het was mooi om te zien hoe het park elke dag zich weer verbeterde. Hoe de schuttingen groeiden, de hondenkennel telkens mooier werd, de verblijven werden aangepast. De mensen in het park waren heel behulpzaam en vriendelijk, en er werd hard gewerkt.

Er werd ons zeker duidelijk gemaakt dat het grootste deel van het vrijwilligerswerk uit educatie bestond. We kregen daarom ook veel documentaires te zien en mochten meelopen met de dierenarts en de mahouts.
Er werd benadrukt dat we, door onze verhalen mee naar huis te nemen, konden helpen om de wereld meer bewust te maken van het dierenleed over de hele wereld.

Deze twee weken voelden niet als vrijwilligerswerk, het voelde meer als vakantie. De begeleiders zorgden altijd wel voor gezelligheid en het werk zelf werd absoluut niet gepusht. We werden verdeeld in verschillende
groepen, elke groep kreeg een ochtend- en een middagtaak. We werkten van 8.00 tot 10.30 en van 14.00 tot 16.00 ongeveer, de rest van de tijd kon je zelf invullen Ikzelf heb de tweede week telkens gekozen met welke groep ik mee ging om een klus te doen, de begeleiders vonden dat prima. Wat een vrijheid!

Sommigen klaagden dat ze zich niet nuttig genoeg voelden, anderen vonden het werk in de brandende zon toch wel zwaar. Er waren kinderen van 10, zij mochten zich wel onttrekken van de zware klussen. Het werd ook
gerespecteerd als je even in de schaduw water ging drinken, maar het was wel fijn om als groep de handen flink uit de mouwen te steken. Tijdens het uitladen van trucks moesten we soms wel onze spierballen gebruiken of we
werden na bij het wassen van het fruit. Ook in de modderpoel konden we wel vies worden, dus dit is zeker geen luxe spa (misschien is de modder wel heel goed voor je huid, maar ik betwijfel het: de olifanten ontlasten zich
er vlak naast).

Ook `s avonds werd de tijd goed ingevuld. De eerste avond een introductie, de tweede avond een Thaise taal en cultuur les. De begeleiders leerden ons veel over de Thaise cultuur, dit was heel fijn. Ikzelf had me niet heel
goed ingelezen over Thailand, en deze informatie kon ik goed gebruiken tijdens de rest van mijn reis.

Er waren filmavonden en met de groep speelden we vaak kaartspelletjes `s avonds en de begeleiders schoven graag aan. We hebben ook nog een aantal mini-feestjes gehad.

Elke dag waren er vanaf half twee masseuses uit het dorp, die voor een klein bedrag een geweldige massage gaven.

Het eten was bijzonder lekker, er werd veel zorg in elke maaltijd gestopt. Hemel op aarde voor vegetariërs, vleeseters zullen deze week misschien wel iets missen, maar over de kwaliteit en de variatie valt niks aan te merken. Het verblijf was niet extreem luxe, maar ik vond het prima voor deze locatie. De kamers waren goed ingericht, helaas waren de klamboes vol met gaten, waardoor we echt niet beschermd werden voor de muggen (lekgestoken!) We hadden wel een ventilator, wat heel fijn was.

De watervoorziening was nog niet echt top, de helft van de tijd was er geen stromend water. *Bucket showers *waren de oplossing, gelukkig waren die er wel altijd. Het sanitair werd wel mooi schoon gehouden, dus dat was top!

Ikzelf had voordat ik weg ging 400 euro opgehaald bij familie en vrienden. Ik was heel blij dat ik dit ter plekke kon doneren in het park, aangezien ik hoorde dat de donaties via de site niet altijd even goed terecht komen.
Ik moest nog wel even met een truck naar het dichtstbijzijnde dorp om te pinnen, aangezien je alleen contant of met creditcard kon betalen, en ik heb geen creditcard.

Ik ben als een ander mens terug gekomen. Elephant Nature Park is een magische plek en ik wil er zeker nog een keer terug komen. Ik denk dat het wel goed is om te weten dat het werk wat je doet, misschien niet van grote invloed is. Maar je donatie die je maakt door je verblijf en de kennis die je opdoet kunnen wel veel veranderen."

Lees meer reisverslagen